-

-

Tuesday, August 17, 2010

Kes buang bayi catat peningkatan

KUALA LUMPUR: Ketika gejala buang bayi hangat diperdebatkan di kalangan masyarakat, perangkaan kes pembuangan bayi mencatatkan peningkatan dengan penemuan mayat bayi perempuan dalam beg galas di tebing Sungai Tambun, Kota Damansara, kelmarin, adalah bayi ke 65 yang dibuang tahun ini.

Perangkaan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, daripada 65 kes pembuangan bayi di seluruh negara sepanjang tahun ini, 26 bayi lelaki, 25 perempuan dan 14 lagi tidak diketahui jantinanya dengan sebahagian besar kes membabitkan kematian.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata, sepanjang tahun lalu, 79 kes direkodkan di seluruh negara membabitkan 25 bayi lelaki, 29 perempuan dan 25 lagi tidak diketahui jantinanya.

Katanya, sepanjang lima tahun lalu, 472 kes pembuangan bayi dilaporkan di seluruh negara dengan 214 bayi berjaya diselamatkan dan 258 lagi ditemui mati.

“Kes buang bayi menunjukkan peningkatan kebelakangan ini. Ia membabitkan pasangan rakyat tempatan, malah dilakukan warga asing.

“Pada tahun ini saja, 21 orang ditahan atas kesalahan membuang bayi yang mana enam sudah dituduh dan dua dijatuhkan hukuman,” katanya di pejabatnya, semalam.

Sebelum ini, Kabinet memutuskan kes pembuangan bayi disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan membawa hukuman gantung sampai mati manakala kes cubaan membunuh mengikut Seksyen 307 kanun sama membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun.
Mohd Bakri berkata, polis mempertimbangkan menyiasat kes buang bayi mengikut Seksyen 302 dan Seksyen 307.

“Peguam Negara memberikan kenyataan (buang bayi diklasifikasikan kes bunuh jika menyebabkan kematian). Ketua Polis Negara juga mengeluarkan kenyataan sama sebelum ini,” katanya.

Sumber - Berita Harian

4 comments:

 1. betul3X...sedih tul baca pasal buang baby nie...
  sian baby tu...ish ish ish..

  ReplyDelete
 2. kita lempang je laju2 sesape yang buang bayi ni...arghhhhhhhhhhhh aku marahh

  ReplyDelete
 3. Hukum Islam kalau kita ikut..x kan jdi mchm ni..semua pelan hanyut...!!!!Berapa byk bayi yg mati? soal nyawa..tu! apa yg kita buat ? kita cakap aja..root cause to the problem x pernah solved.Lembah maksiat merata2....macham cndawan tumbuh...Ish pening2..minta pada Allah d jauhi bala ...takut kena tempias..

  ReplyDelete
 4. semoga dapat pembalasan setimpal

  ReplyDelete